DUYURULAR

İzmir İş Dünyasından 9 Eylül Mesajları

İzmir iş dünyası temsilcileri, İzmir’in kurtuluşu günü olan 9 Eylül’ü, yayınladıkları birer mesaj ile kutladı. İzmir’in kurtuluşunun Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun müjdecisi olduğunu ifade eden STK temsilcileri, 9 Eylül tarihinin sadece İzmirlilerin değil tüm Türkiye’nin kutlayacağı bir gün olduğunu vurguladılar. İş dünyası temsilcileri 9 Eylül’ün tam bağımsızlığımızın da simgesi olduğuna işaret ettiler.

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak:

“Tam bağımsızlığın yolu açıldı”

9 Eylül İzmir’in Kurtuluşu 99 yıl sonra da tüm ülkemize tüm kentimize kutlu ve mutlu olsun. İstanbul Boğazı’nda itilaf devletlerinin savaş gemilerine bakıp, “Geldikleri gibi giderler” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı bu uzun yürüyüşün finali işte 9 Eylül’de İzmir’de oldu. Bir milli mücadelenin, bir istiklal mücadelesinin sonunu işaret eden bir gündür 9 Eylül. O sebeple sadece İzmir’in, İzmirlinin değil tüm Türkiye’nin bir kutlu günüdür.

Başkomutanlık Meydan Muharebesi’yle Yunan ordusunuyenen Türk ordusu, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal’in tarihi ”Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emriyle 9 Eylül 1922’de İzmir’in 3 yıl 3 ay 24 gün süren işgaline son vererek, Lozan Barış Antlaşması’na uzanan tam bağımsızlığın yolunu açtı.

Bu sebeple bu kutlu gün tüm Türkiye’ye, tüm vatandaşlarımıza kutlu olsun.

BASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kasalı:

“Türkiye’nin kutlu günü”

9 Eylül, İzmir’in kurtuluşu olarak kutlanır. Misakı Milli sınırlarının en batı ucundan, düşman çizmesinin bu topraklardan tamamen ve ilelebet atıldığı günün adıdır 9 Eylül. Bize bu değerli ve anlamlı günü armağan eden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve özlemle, bir kez daha anıyorum.  İstanbul Boğazı’nda itilaf devletlerinin savaş gemilerine bakıp, “Geldikleri gibi giderler” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün, il il, kasaba kasaba örgütlediği milli mücadelenin finali İzmir’de olmuştur. O sebeple sadece İzmir’in, İzmirlinin değil tüm Türkiye’nin bir kutlu günüdür 9 Eylül. Bu vesile ile tüm Türkiye’nin ve güzel İzmir’imizin bu kutlu günü, 99. kurtuluş günü kutlu mutlu olsun.

ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabağlı:

“Bağımsızlığımızın simgesi”

Türk milletinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde verdiği kurtuluş mücadelesinde, ordularımızın 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir’e girmesiyle birlikte, ülkemizin düşman işgalinden kurtarıldığı ve Kurtuluş Savaşımızın kazanıldığı tüm dünyaya ilan edilmiştir. İzmir’in kurtuluşu, tüm vatanın kurtuluşunu temsil etmektedir. 9 Eylül, Türk milletinin bağımsızlığını elde edişinin önemli bir simgesidir.

Atatürk, İzmir Hükümet Konağı balkonundan, İzmirlileri selamlayarak yaptığı kısa konuşmada, ”Bu başarı milletindir, artık savaş bitmiştir, yeni işlerimize bakacağız” diyerek modern Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilk sinyallerini İzmir’de vermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra Batılılaşma reformlarını güçlü bir kararlılık ve iradeyle hayata geçiren Atatürk, ülkenin çağdaş medeniyet seviyesinin üzerine çıkarılması yönünde dinamik bir hedef koymuştur. Yaptığı inkılâpların amacını ise, Türkiye Cumhuriyeti halkını tamamen çağa uygun, medeni bir toplum haline ulaştırmak olarak tanımlamıştır. Çeşitli medeniyet ve kültürlerin birikimleriyle zenginleşmiş bir şehir olan İzmir ve İzmirlilerin, Atatürk’ün çizdiği Türkiye Cumhuriyeti vizyonu ve çağdaş uygarlık hedefi doğrultusunda örnek olmaya devam edeceği inancıyla İzmir’in kurtuluş günü olan 9 Eylül’ün tüm kentimize ve ülkemize kutlu olmasını diliyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve tüm silah arkadaşlarını rahmet ve minnetle anıyorum.

İZSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Küçükkurt:

“9 Eylül özgürlüğün habercisi oldu”

9 Eylül İzmir’in kurtuluş günü tüm kentimize, tüm ülkemize hayırlı olsun, kutlu olsun. 99. Yılını idrak ettiğimiz bu mutlu gün, Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yürütülen direniş ve özgürlük mücadelesinin başarıyla sonlandırıldığının ilanı anlamına gelmektedir.  Bu sebeple 9 Eylül tarihi sadece İzmir’in değil, Türkiye’nin de kurtuluşu, Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve özgürlüğün habercisi, simgesi olmuştur.

O sebeple 19 Mayıs nasıl ki bir mücadelenin başlangıcıysa, 9 Eylül de o mücadelenin zaferinin ilanıdır, tüm Türkiye’ye kutlu olsun.

EGSD Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul:

“İzmir Cumhuriyet’in şehridir”

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün dahice planı sayesinde kazanılan 30 Ağustos zaferinin ardından geri çekilmek zorunda kalan Yunan ordusu, Afyon’dan İzmir’e kadar uzanan 400 kilometrelik yolu takip ederek kaçmak zorunda kalmıştır. 1 Eylül 1922’de Mustafa Kemal, Türk ordusuna “Ordular, İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emrini vererek Ege kıyılarına kadar amansız bir takip sonucunda, 9 Eylül’de İzmir düşman işgalinden kurtarılmıştır.

Tarihsel süreç içinde farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İzmir, Osmanlı için bir ticaret şehri olması bakımından da oldukça önemli bir kenttir. Batı’ya açılan kapı olan bir şehir olan İzmir’in bu değerini bilen Mustafa Kemal Atatürk, İktisat Kongresi’ni İzmir’de toplamasının altında yatan nedenlerden de biri budur. İzmir İktisat Kongresi, yeni Türk devletinin ekonomik koşullarının belirlediği gibi kesintiye uğrayan Lozan Barış Görüşmeleri için de bir sembol olmuştur. 9 Eylül’de kurtarılan ve İktisat Kongresi ile dünyaya adını bir kez daha duyuran güzel İzmir’imiz, Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlık simgesi olma durumundadır.

Bu vesile ile bağımsızlık ateşimizin sembolü olan İzmir’in düşman işgalinden kurtulmasının 99. Yılı kutlu, mutlu olsun.

GİFED Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter:

“Türkiye’ye kutlu olsun”

Öncelikle kuruluş ve kurtuluşumuzun şehri güzel İzmir’in düşman işgalinden kurtuluşunun 99. yılı kutlu olsun.  Başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bağımsızlığımız için mücadele eden bütün kahramanlarımızı saygıyla yâd ediyorum.

Kurtuluş ateşi Hasan Tahsin’in düşmana sıktığı kurşun ile İzmir’de yakılırken, 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşu ile milli mücadele başarıya ulaştırılmıştır, nihayete erdirilmiştir. İzmir bu anlamda kurtuluş mücadelemizde çok önemli yer tutmaktadır.

Bu önemli günün 99. yılını tekrar kutluyor, tüm İzmir’e ve Türkiye’ye kutlu olsun diyorum.

 

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin:

“Milli mücadele ateşinin finali”

9 Eylül 1922 tarihi sadece İzmir’in değil, tüm Anadolu’nun kurtuluşunu müjdeler. Bu anlamda son derece anlamlı, son derece değerlidir.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının büyük bir özveri ve canları hayasına ördüğü direnişin, ‘hattı müdafaa yoktur sathı müdafaa vardır, o satıh da tüm vatandır’ şiarı ile tüm Anadolu insanına aşıladığı mücadele ateşinin finali İzmir’de görülmüştür.Bu anlamda İzmir’in kurtuluşu, Türkiye Cumhuriyeti’ne giden yolun temel taşı, en önemli adımıdır. O sebeple kutlu olsun, bu uğurda can veren tüm şehitlerimizin ruhu şad olsun, huzurla uyusunlar. 9 Eylül İzmir’in kurtuluşunun 99. yılı tüm İzmirlilere ve ülkemize kutlu olsun.

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Kılıç:

“9 Eylül’ü coşkusu hiç kaybolmasın”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 30 Ağustos’taki zaferden sonra “İlk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” emri ile harekete geçen Türk ordusunun bu güzel İzmir’imizi kurtararak bizlere armağan ettiği gün olan 9 Eylül, tüm İzmir’e ve İzmirlilere kutlu olsun.

İzmir ve İzmirliler de 9 Eylül’ü, diğer ulusal bayramlarımızı kutladığı ve andığı gibi, aynı coşkuyla bugüne kadar kutladı, bundan sonra da kutlayacaktır. 9 Eylül coşkusu hiç kaybolmasın. Bu bilinçle 9 Eylül İzmir’in Kurtuluş Günü’nün 99. yılını tekrar kutluyor, başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu uğurda şehit düşen tüm insanlarımızı saygıyla anıyorum.

TÜGİAD Ege Şubesi Yönetim Kurulu Baş

IP Adresiniz (3.139.107.241) kayıt edilmiştir.