DUYURULAR

5 Aralık”ta İzmirli kadınlar ses verdi: “Kadın yoksa toplum yarımdır”

5 Aralık”ta İzmirli kadınlar ses verdi

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verildiği gün olan 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü dolayısıyla İzmir iş dünyasının kadın temsilcileri birer açıklama yayınladılar

Kadına yönelik şiddeti, ayrımcılığı ve hem siyasette hem de iş yaşamında kadına uygulanan bariyerleri eleştiren başkanlar, “Kadının kamusal yaşamında olmadığı toplum yarımdır, kadınları öldürülen toplumun en yakıcı sorunu budur” dediler.

 

KESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Beydemir Kaynak:

“Kadınlar dayanışmaya, mücadeleye devam etmeli”

5 Aralık Dünya Kadın Hakları da tıpkı 8 Mart Dünya Kadınlar Günü gibi bir kutlama günü değil mücadele ve farkındalık günüdür. 5 Aralık 1934 yılında tüm dünyadan önce kadına seçme ve seçilme hakkı veren Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk”ü öncelikle minnetle, sevgiyle ve saygıyla anıyoruz. Bugün biz de kadınlara iş yaşamında uygulanan cam tavanları, yönetim kurullarında üst yönetimlerde bulunan kadınların azlığını, kadınların aynı işi yapan erkeklere göre daha az ücret almalarını konuşmak, bu konuları gündem yapmak isterdik. Ancak ne yazık ki bugün bunlardan daha büyük sorunumuz var, şiddet ve yaşam hakkı ihlali. Eğer yaşama mücadelesi verdiğiniz bir ortamdaysanız diğer tüm konular, tüm mücadeleler tali kalıyor.

Türk kadınının bugün en temel sorunu öldürülmektir. Bunu önlemedikten sonra cam tavanın, ücretin, yönetim yetkisinin hiçbir anlamı kalmıyor. Bu sebeple önceliğimiz kadınların bu ülkede öldürülmemesi olmalıdır. Kadını türlü bahanelerle katleden erkeğin mazeretlerinin adalet önünde karşılık bulmaması bu mücadelede verilecek ilk adım ve kazanım olacaktır. Ancak toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadının yaşam hakkına saygı için ilk okuldan başlayan toplumsal bir eğitim şarttır. 1934 yılında dünyaya örnek olan ve imrenilen Türk kadının bugün yaşam mücadelesi vermesi ne yazık ki hepimizin ayıbıdır. Kadına şiddeti önlemek için toplumsal mücadelenin şart olduğu bilinciyle kadınların dayanışmaya, mücadeleye devam edeceğini belirtmek isterim.

 

İZİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Betül Sezgin:

“Toplumsal cinsiyet eşitliği eğitimle sağlanır”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk”ün kadınlara vardığı önemin göstergesi olan seçme ve seçilme hakkı, biz kadınların 5 Aralık 1934 tarihinden bugüne bu toplumda kendi ayaklarımız üzerinde durduğumuz anlamına gelmektedir. Kadınlar, ilk kez 1930 yılında belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakkı elde ederken Türkiye”de kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkının ilk verildiği tarih ise 1934. 5 Aralık 1934 günü kadınlara tanınan seçme ve seçilme hakkının yıl dönümü 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü başta Türkiye kadınları olmak üzere tüm dünya kadınlarına kutlu olsun.

Ancak maalesef kadınların bu ülkede yaşadığı sorunlar nedeniyle kutlamadan ziyade bir farkındalık günü olan kadın günleri, kadına yönelik şiddetin tekrar gündem olması için birer vesileler sadece.

Bu ülkenin kadınının yaşam hakkını korumak sadece kolluk kuvvetlerine düşen bir görev olmadığı bilinciyle, toplumun tüm kesimlerinin bu konuda düşünmesi, tutum takınması ve bilinçlenmesi birer zorunluluktur. Yaşam hakkı en kutsal haktır ve bu hakka el uzatan erkeklerin yasalar önünde en ağır şekilde cezalandırılmasının, emsal olması açısından, büyük faydası olacaktır. Fakat toplumsal cinsiyet eşitliği yasayla, hukukla, kolluk kuvveti eliyle topluma empoze edilecek bir kavram değildir. Bu sebeple toplumun bu yönde eğitilmesi, dönüşmesi için temelden yani eğitimin ilk basamağından kadın ve erkek rollerinin toplumsal cinsiyet eşitliğine uygun olarak yeniden tanzim edilmesi ve çocuklara aktarılması, gelecek kuşaklardaki kadınların yaşamlarını kurtaracak en önemli çalışma olacaktır. Bu vesile ile tüm kadınların Dünya Kadın Hakları Günü”nü kutluyorum.

İKKB Başkanı Huriye Serter: 

 

“Siyasette kadın kotası yüzde 50 olmalı”

 

“Sadece seçen değil seçilen de olmak istiyoruz”

 

Mustafa Kemal Atatük”ün bize diğer ülkelerden önce tanıdığı haklar bir devrim niteliğindedir. Fakat bugün dönüp baktığımızda bu hakları kullanabiliyor muyuz? Ve bir adım ötesine geçebildik mi? Bunları sorgulamamız gerekiyor. Kadınların siyasette daha çok yer alması çok önemli. Milletvekilliği ve özellikle yerel yönetimlerde kadın potansiyelinin eşit şekilde yer alması ve görünür olması gerekiyor. Kotaların kadın nüfusuna uygun belirlenmesi ve dolayısıyla kesinlikle yüzde 50 olmasını talep ediyoruz. Bunun üstünü özellikle çiziyorum. Siyasi parti yasasının buna yönelik düzenlenmesini bekliyoruz. Sadece seçen değil seçilen de olmak istiyoruz. Kadın liderler daha güçlü, ekip ruhuna daha çok inanıyor, daha öngörülü ve daha iyi yönetiyorlar. Bunun örneklerini de dünyada görüyoruz.

 

EGİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Duha Baran:

“Sorunların çözümü için zihniyet değişikliği şart”

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk”ün kadınlara seçme ve seçilme hakkı verdiği gün olan 5 Aralık 1934 tarihinin yanında, Fransız ihtilali sonrası yayınlanan İnsan ve Yurttaş Hakları Bildirgesi”nin sadece erkekleri kapsamasına tepki olarak Olympe de Gouges tarafından 1791 yılında yazılan Kadın ve Yurttaş Hakları Bildirgesi”nin yayınlandığı gündür. Bu anlamda biz Türk kadınları açısından iki kez anlamlı bir gün bugün. Tabii ülkemiz kadınlarının içinde bulunduğu duruma bakınca, öldürülme, taciz, tecavüz ve yok sayılma, son yıllarda katlanarak tırmanmaya devam ediyor. Kadını ikinci sınıf vatandaş olarak kabul eden çağdışı anlayışın toplumumuzda güçlenmesinin sonucu olan kadına yönelik şiddet ne yazık ki münferit olmanın ötesinde bir hal almıştır. Özellikle yasal düzenlemelere ihtiyaç duyan bu sorunda faillerin hafifletici sebepler ile ödüllendirilmek yerine ağırlaştırılmış cezalarla karşılaşması örnek teşkil etmesi açısından kadınların yaşam hakkını koruyan en acil önlem olacaktır. Ancak toplumsal cinsiyet eşitliğinin kafalarda ve fikirlerde oluşması gerektiğinden hareketle toplumun kadını ötekileştiren anlayıştan kurtarmak için yasaların dışında eğitim sistemimiz içine de kadın haklarını empoze etmemiz şarttır. Erkeği de yetiştirenin bir kadın olduğundan hareketle zihniyet değişikliğinin sadece erkeklerin değil tüm toplumun ihtiyacı olduğunu düşünüyor, bu yönde çalışmaya, mücadele etmeye devam edeceğimizi söylüyoruz.

 

 

IP Adresiniz (54.36.149.246) kayıt edilmiştir.